Riobamba

Nu är vi på plats i Riobamba som är staden där vi ska bo kommande fyra veckorna.

I måndags var vi på orienteringsmöte på VASE:s kontor i Quito för att lära oss mer om Ecuador och dess kultur. Efter mötet blev vi skjutsade till en tillfällig värdfamilj där vi skulle bo en natt. Familjen bodde fint i Quitos övre medelklasskvarter och bestod av två professorer (kvinnliga) som var släkt. De hade även två andra tyska volontärtjejer inneboende hos sig just nu. Den ena jobbade med teater och den andra jobbade med gatubarn. Det var god mat, väldigt välkomnade och det märktes att kvinnorna var vana vid besökare då de hade massor av souvenirer från hela världen.

I tisdags blev vi hämtade på förmiddagen. Vi blev inskuffade i en taxi med två andra resenärer som hade lika stora väskor som oss samt handbagage. Ni kan tänka er att det var ett litet projekt att packa in i bilen. Bilresan kändes som en nära dödenupplevelse ibland och tog ungefär 4 timmar. Trafiken här är helt kaotisk och folk kör som dårar. Vår chaufför under denna resa blev aldrig omkörd med körde gladeligen om både i kurvor, vid omkörningsförbud och vid mötande tung trafik. Trafiken i sydeuropa är som Legoland i jämförelse med Ecuador.

Vi har ännu inte kommit till vår värdfamilj i Riobamba då veckans planer är lite förändrade och vi bor i en lägenhet med en annan volontär, Rina från Tyskland.
Imorgon ska vi åka tillsammans med Rina och Omar (koordinatorn på plats) till Santa Domingo, fem timmars bussresa. Vi ska under fredagen föreläsa om hygien, tandvård, kost och sexualkunskap för ungdomar. Fanny, Rina och Omar ska prata medan Emil ska ta blodprover och göra andra undersökningar för att stötta upp den lokala vårdcentralen.
Denna resan är en inbjudan från myndigheten för hälsa i Ecuador till Omar och samhället vi ska till är bebott av ursprungsbefolkningen. Hövdingen, en nära vän till Omar är även en Shaman så förhoppningsvis får vi lite privat guidning efteråt.


Idag har vi askulterat när Omar och Sofi (en annan svensk volontär) har föreläst i en mindre by om samma tema som ovan. Vi kommer under nästa vecka att fortsätta föreläsa om samma saker i olika skolor på landsbygden runt Riobamba. Det känns lite nervöst då vår spanska fortfarande är lite knacklig.
Dagens besök var intressant och roligt. Efter föreläsningen var killarna (tonåringarna) väldigt intresserade av Emil, hans längd, fysik och tatueringar. De undrade hur många armhävningar han kunde göra och om han tränade mycket och ville själva gärna berätta om sin träning.
Byn vi besökte låg på 3500 m.ö.h vilket vi märkte av väl med andfåddhet och huvudvärk.

Alla på skolan tittade nyfiket på en när man kom men det var endast de små barnen som vågade komma och sätta sig i närheten till en början.


Det finns gott om goda, färska frukter som både är bekanta och nya för oss. De smakar såklart underbart och är dubbelt så stora samt fyra gånger så billiga.

 Nu måste vi sova då vi har en lång resa framför oss imorgon.

 

 små papaya och STORA papaya
 
 
Emil i volontärlägenheten
 
Omar, Sofi och Fanny påväg till skolan.
 
 
Ena skolbyggnaden
 
Klassrummet innan nästa klass